Problemen op lijn Gent-Brussel bij Erpe-Mere opgelost

Het treinverkeer op de lijn tussen Brussel en Gent is een tijdlang verstoord geweest door een probleem met de bovenleiding ter hoogte van Erpe-Mere. Omstreeks 16.45 uur was de bovenleiding hersteld. Vanochtend waren er nog vertragingen tussen Lokeren en Gent op de lijn met Antwerpen. Infrabel laat ook weten dat het treinverkeer vanuit Geraardsbergen nog minstens een week niet volgens het boekje zal verlopen.
BELGA/DECONINCK

Door problemen met de bovenleiding bij Erpe-Mere waren vanmiddag twee treinen een tijdje geblokkeerd. De zowat 550 reizigers op beide treinen konden uiteindelijk verder reizen met een vertraging van om en bij de twee uur. Dat zegt Frédéric Petit, de woordvoerder van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel.

Een van de geblokkeerde treinen was op weg van Brussel naar Oostende. Er zaten ongeveer 400 mensen aan boord. Die trein reed uiteindelijk zelf verder naar het station Gent-Sint-Pieters. De tweede trein was onderweg van Antwerpen-Centraal naar De Panne. De 150 reizigers werden met bussen geëvacueerd.

Toen de treinen weg waren, kon een technische ploeg aan de slag om de bovenleiding te herstellen. Omstreeks 16.45 uur was de bovenleiding hersteld. "De avondspits op de spoorverbinding zou vrij normaal moeten verlopen", meldt Petit.

Ook problemen op de lijn tussen Gent en Antwerpen

Vanochtend was er een storing aan de seininrichting tussen het station Lokeren en het station Gent-Sint-Pieters waardoor de treinen op het traject Gent-Antwerpen (lijn 59) in beide richtingen met vertraging reden.

Oorzaak van de problemen is de beschadiging van een kabel bij werkzaamheden door een onderaannemer. Daardoor zijn verschillende seinen en overwegen gestoord.

De problemen ontstonden rond 10 uur, een uur later was de beschadigde kabel hersteld. Het heeft nog tot de vroege namiddag geduurd vooraleer de treinen weer volgens het boekje reden. In de avondspits zijn ook vertragingen mogelijk.

Vervangbussen rond Geraardsbergen blijven tot na krokusvakantie

Op de spoorlijnen Geraardsbergen-Zottegem en Geraardsbergen-Edingen blijven nog tot en met zondag 17 februari vervangende bussen rijden. Dat is een gevolg van de brand in het seinhuis in Geraardsbergen woensdag.

De lijn 90 Denderleeuw-Geraardsbergen-Aat rijdt sinds gisteren wel weer normaal. Tijdens de piekuren rijden er op deze lijn opnieuw twee treinen in elke richting, tijdens de daluren één trein.

Wat de regeling van dit weekend betreft, meldt Bart Crols van de NMBS dat er elk uur om '43 (vanaf 6.43 uur) een trein vanuit Aalst richting Geraardsbergen rijdt, die overal stopt. Om de twee uur wordt deze trein verlengd tot Aat (eerste dergelijke trein om 7.43 uur). In de omgekeerde richting is het net zo.

"Die brand heeft heel zware schade aangericht en de herstellingen zullen nog de hele volgende week duren", zegt Frédéric Petit. "De herstellingen aan de beschadigde apparatuur in het technische gebouw en de zaal in het seinhuis zijn permanent aan de gang. Meer duidelijkheid over een verder en definitief herstel, en de verdere impact op het treinverkeer, zal de komende dagen blijken, waarna eerst nog controles en testen zullen moeten gebeuren.