Schilderij van Delacroix beschadigd in Lens

Een bezoekster van het Louvre in Lens heeft het schilderij "La Liberté guidant le peuple" van de Franse schilder Eugène Delacroix (1798-1863) beschadigd. Ze bewerkte het onderste deel van het schilderij met zwarte stift. "La Liberté guidant le peuple" is een van de bekendste schilderijen uit de Franse geschiedenis.
AP2012

De vrouw die het schilderij bewerkte, werd meteen vastgegrepen door een zaalwacht en een bezoeker en overgedragen aan de politie. Volgens het Louvre is de schade wellicht makkelijk te herstellen. Er is zo'n 30 centimeter van het schilderij beschadigd. De totale oppervlakte van het werk is 3,25 bij 2,60 meter.

"La Liberté guidant le peuple" (De Vrijheid leidt het volk) dateert uit 1830. Het werk heeft als centrale figuur Marianne, het nationale symbool van Frankrijk. In dit werk voert Marianne, symbool voor de vrijheid, de revolutionairen aan bij de Julirevolutie van 1830.

De vestiging van het Louvre in Lens ging op 4 december open. Er is een selectie van werken te zien uit de collectie van het Louvre. Het museum lokte al 205.000 bezoekers.