Vervolging voor massaal voorschrijven Rilatine

Het parket van Dendermonde wil zes huisartsen en acht apothekers uit het Waasland voor de rechter brengen omdat ze op grote schaal Rilatine hebben voorgeschreven en verkocht aan een man die eraan verslaafd was. Rilatine is een geneesmiddel tegen ADHD.

De man uit Sint-Niklaas ging voortdurend bij dokters langs voor een voorschrift. Daarmee ging hij dan telkens naar verschillende apothekers. Volgens het parket werden daarbij zowel het toegelaten aantal voorschriften als afleveringen Rilatine overschreden, waardoor het RIZIV voor ongeveer 8.000 euro benadeeld werd.

De controlediensten van het RIZIV en de lokale politie van Sint-Niklaas ontdekten dat de man tussen tussen 1 januari 2007 en 31 december 2010 liefst 2.804 verpakkingen Rilatine had kunnen kopen. Dat is goed voor 46 pillen per dag in plaats van de maximaal toegestane 6, aldus het parket. Het wil nu niet alleen de man vervolgen, maar ook de huisartsen en apothekers, omdat zij beter hadden moeten opletten.