Zeker 29 doden bij aanslagengolf in Irak

Bij een reeks van aanslagen met bomauto's, gericht op een sjiitische wijk in Bagdad en een stad ten zuiden van de Iraakse hoofdstad, zijn vrijdag minstens 29 mensen omgekomen en zijn 69 anderen gewond geraakt. Dat melden veiligheidsdiensten en medische bronnen.

Op een markt in een vooral sjiitische wijk in Bagdad vonden twee aanslagen plaats. Daar kwamen al zeker 13 mensen om en raakten 26 anderen gewond. Eerst ontplofte een geparkeerde auto, kort daarop volgde een wagen die geparkeerd stond in het midden van de vogelmarkt. Twee andere aanslagen deden zich voor in Hilla, een stad in de grotendeels sjiitische provincie Babil.

De vier aanslagen komen er middenin een crisis tussen de regering van sjiieten en de, vroeger dominante, soennitische minderheid. Al wekenlang protesteren soennitische betogers tegen de sjiitische premier Nouri Al Maliki. Ze vragen dat hij wetten intrekt die volgens hen soennieten viseren.