93 betogers opgepakt in Egypte

In Egypte zijn 93 betogers opgepakt in de nasleep van zware confrontaties tussen betogers en de politie. In Caïro en verscheidene provinciesteden kwam het gisteren immers opnieuw tot rellen, onder meer als reactie op twee fatwa's tegen leden van de oppositie. Intussen is er een gerechtelijk bevel om het internetvideokanaal YouTube tijdelijk ontoegankelijk te maken, uit vrees voor nog meer dodelijke protesten.
AP2013

Voor het presidentieel paleis in Caïro, Alexandrië en verscheidene provinciesteden zette de politie gisteravond traangas en het waterkanon in tegen de betogers. Vanuit de andere richting werd met stenen en brandbommen gegooid. In Caïro werden acht mensen gearresteerd, in Alexandrië 31 en in Al Gharbiya 50. Bij het geweld raakten zeker 120 mensen gewond.

De nieuwe betogingen waren een reactie op verschillende brutale tussenkomsten van de politie en de twee fatwa's die werden uitgesproken over oppositieleden Mohammed El Baradei en Hamdeen Sabbahi.

Toegangsverbod YouTube

Een administratieve rechtbank in Caïro beval vanmorgen om de toegang tot het internetvideokanaal YouTube een maand te verbieden. De maatregel is vooral bedoeld om de film "The innocence of Muslims" te weren. Die islamofobe film staat sinds afgelopen zomer integraal op YouTube en leidde in diverse landen tot gewelddadige anti-Westerse protesten.

De rechtbank gaf een Egyptenaar die vreesde voor onlusten en dodelijke protesten gelijk en heeft de Egyptische regering gevraagd om maatregelen te nemen. In Pakistan is YouTube om dezelfde reden al sinds september geblokkeerd.