Afscheid van Raveel in Machelen-aan-de-Leie

Machelen-aan-de-Leie heeft vandaag afscheid genomen van kunstschilder Roger Raveel. De kleine kerk zat helemaal vol. Ook buiten de kerk en aan de oevers van de Leie volgden tientallen mensen de dienst.

Voor de plechtigheid kon er een laatste groet worden gebracht aan Raveel in de kapel die hij zelf beschilderd had.

Onder anderen Vlaams minister-president Kris Peeters, Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege, kunstkenner Jan Hoet, kunstenaar Arne Quinze en filosoof Etienne Vermeersch woonden de dienst bij, maar ook tientallen gewone kunstliefhebbers.

De priester was een goede kennis van Raveel. Ze hebben veel gediscussieerd over de religie en het leven. Ook dichter en vriend Roland Jooris (foto in tekst) sprak tijdens de begrafenis. "Je hebt ons doen kijken, Roger, zoals jij naar de werkelijkheid keek. Kijken was zien voor jou. Het doorzien van het verband tussen de dingen. Je wou schilderend en tekenend uitdrukking geven aan de complexiteit van het leven. (...) Je hebt de kunst in dit land opnieuw een gelaat gegeven."

Raveel overleed op 30 januari, hij is 91 jaar geworden. Hij krijgt een laatste rustplaats op het kerkhof vlak bij zijn woning en atelier.

Op zijn doodsprentje stond een gedicht van de kunstenaar zelf:

"Wit
Verblind mij niet
Bewaar steeds je geheim
zodat het leven verder gaat
en geen wanhoop
mijn ziel verscheurt."