Arnault belooft Belgische schatkist miljoenen

De Franse miljardair Bernard Arnault heeft voor het eerst sinds zijn omstreden verhuizing naar ons land het stilzwijgen doorbroken. Via een interview met zijn rechterhand in De Tijd meldt Arnault dat de Belgische staat zich aan miljoenen extra inkomsten mag verwachten. Hij zou ook niet louter om financiële redenen Belg willen worden.
AP2013

Denis Dalibot is sinds jaar en dag de financiële topman van LVMH, het luxe-imperium van Arnault. Hij werd door Arnault naar ons land gestuurd om de Belgische activiteiten van de groep verder uit te bouwen.

Volgens Dalibot staat LVMH Finance Belgique, de Belgische vennootschap met kantoor aan de Louizalaan, in voor de miljardenactiviteiten van LVMH wereldwijd. En dat legde de Belgische schatkist volgens hem geen windeieren. België incasseerde in 2011 11,6 miljoen euro aan vennootschapsbelastingen. Voor 2012 zal dat "gevoelig meer" zijn, aldus Dalibot.

Nog volgens de topman zou de luxegroep ook verschillende investeringen plannen in ons land. "België is een gastvrij land voor multinationals. Ik hoor veel mensen klagen, maar België is een stabiel land."

"Belg om juridische redenen"

Dalibot ontkracht tot slot met klem de aantijgingen als zou Arnault louter om fiscale redenen Belg willen worden. "Het is geen fiscale kwestie, maar een juridische", luidt het.

Om het voortbestaan van zijn groep veilig te stellen, mocht hij plots overlijden, heeft Arnault in België een private stichting opgericht. In Frankrijk kan dat niet. Om die erfenisconstructie waterdicht te maken en te beschermen tegen rechtszaken in Frankrijk moet Arnault ook Belg worden.