Bisdom wil Opgrimbie "beperkt" uitbreiden

Het bisdom Hasselt wil het klooster op het koninklijk domein in Opgrimbie uitbreiden met tien extra kluizen, een gastenverblijf en een kerkhof. Dat schrijft Het Belang van Limburg. De uitbreidingswens is opmerkelijk, want de bouwvergunning voor het klooster is nog altijd niet in orde.

Het klooster in Opgrimbie is al bijna twee decennia omstreden omdat het nog steeds geen geldige bouwvergunning heeft. Het klooster bevindt zich op een koninklijk domein. Wijlen koning Boudewijn had in zijn testament een deel van het domein aan een congregatie van slotzusters geschonken, met de bedoeling om er een klooster op te bouwen.

Maar de bouwvergunning die aan het bisdom van Hasselt was toegekend, werd in 1999 door de Raad van State vernietigd na een klacht van twee inwoners van Opgrimbie. Een nieuwe vergunning, goedgekeurd door de Vlaamse regering in 2001, werd in 2009 opnieuw vernietigd door de Raad van State.

Begin deze week raakte bekend dat de Vlaamse regering de bestemming van het koninklijk domein wil veranderen in natuurgebied en zo de situatie van het klooster wil regulariseren. Voor de koninklijke villa en het klooster zou namelijk een uitzondering worden gemaakt. Het klooster zou echter niet meer uitgebouwd mogen worden.

Het bisdom van Hasselt wil dat in beperkte mate toch doen. Er zouden tien extra kluizen, een gastenverblijf en een kerkhof bij moeten komen. "We willen dat wat er staat, kan blijven en afgewerkt kan worden", legt Clem Vande Broek, woordvoerder van het bisdom Hasselt uit.

Het gastenverblijf of familiegebouw dat het bisdom wil bijbouwen "is een ruimte die men voorziet voor families van de zusters die daar altijd verblijven en het domein niet verlaten, zodat die af en toe op bezoek kunnen komen".

Vande Broek wijst er op dat de huidige uitbreidingsplannen "in zeer beperkte mate" neerkomen "op wat men oorspronkelijk wilde realiseren".