Boerenbond vreest voor koopkracht Belgische boeren

De Belgische land- en tuinbouwers zullen hun koopkracht met 17 procent zien dalen, als gevolg van de meerjarenbegroting waarover de Europese leiders gisteren een akkoord hebben bereikt. Dat zegt de Boerenbond. "Er is een contradictie tussen beleid en middelen."

Dat de Europese meerjarenbegroting gevolgen zal hebben voor de Belgische land- en tuinbouwers, is zeker. Voor het eerst is er een begroting met minder middelen voor de land- en tuinbouw goedgekeurd.

Volgens de Boerenbond zullen die gevolgen niet min zijn. Het budget voor de Belgische landbouw daalt de komende zeven jaar in het totaal met zo'n 800 miljoen euro. De Belgische land- en tuinbouwers zullen daardoor hun koopkracht met 17 procent zien dalen, rekende de Boerenbond uit. "Dat is niet weinig, dat voelt iedereen", zegt Anne-Marie Vangeenberge van de Boerenbond.

Volgens de Boerenbond is er een contradictie tussen wat de beleidsmakers van de boeren verwachten en de middelen die de boeren daarvoor krijgen. "Men vraagt aan ons om met dierenwelzijn rekening te houden, milieuvriendelijk te werken, maar we moeten dat met altijd maar minder steun van Europa doen", klaagt Vangeenberge aan.