Duitse minister stapt op na plagiaat met thesis

De Duitse minister van Onderwijs Annette Schavan (CDU) heeft ontslag genomen nadat de universiteit van Düsseldorf beslist had om haar doctorstitel af te nemen omdat ze op grote schaal plagiaat had gepleegd. Haar ontslag is een tegenvaller voor de Duitse bondskanselier Angela Merkel, enkele maanden voor de parlementsverkiezingen.
Schavan (links) en Merkel tijdens een persconferentie.

Schavan (foto bovenaan, links) kwam eind vorig jaar in opspraak toen een anonieme blogger haar ervan beschuldigde in 1980 op grote schaal plagiaat te hebben gepleegd in haar doctoraatsthesis. De universiteit van Düsseldorf voerde een onderzoek uit en maakte woensdag bekend dat haar doctorstitel ongeldig verklaard zou worden.

Schavan, die de beschuldigingen altijd heeft ontkend, was aanvankelijk niet van plan om ontslag te nemen, maar doet dat nu toch. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft het ontslag "met veel spijt" aanvaard. Het ontslag komt enkele maanden voor de parlementsverkiezingen, die op 22 september worden gehouden. Merkel is favoriet om zichzelf op te volgen.

Schavan is al de tweede Duitse minister die ontslag moet nemen in enkele jaren tijd. Twee jaar geleden stapte de op dat moment populaire minister van Defensie Karl-Theodor zu Guttenberg (foto in tekst) op nadat ook zijn doctorstitel was afgenomen wegens plagiaat.