Duizenden regeringsaanhangers stappen op in Tunis

In de Tunesische hoofdstad Tunis zijn duizenden aanhangers van de regeringspartij Ennahda opgestapt om hun steun aan de regering te betuigen. De partij had zelf om een teken van steun gevraagd na de moord op oppositieleider Chokri Belaid. Belaid werd gisteren begraven.

Na de moord op Belaid zegden de linkse partijen hun steun aan de regering op, waardoor de vorming van een nieuwe grondwet in gevaar kwam.

De demonstranten vandaag verzamelden op de belangrijkste boulevard in de stad (kleine foto) en riepen slogans tegen Frankrijk, de vroegere kolonisator, die ze beschuldigen van politieke inmenging. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls had Tunesië onlangs gewaarschuwd voor "islamistisch fascisme".

Na een algemene staking gisteren, is het leven in Tunis inmiddels opnieuw in volle zwang. Gisteren liep de begrafenis van Belaid uit op rellen. Honderdduizenden rouwenden trokken door de straten van de hoofdstad en scandeerden anti-regeringsslogans. De oproerpolitie patrouilleert ook vandaag nog, maar er wordt geen traangas meer gebruikt en ook de gevechten bleven uit.

De Tunesiërs verdreven twee jaar geleden president voor het leven Ben Ali, meteen de aanleiding voor de Arabische Lente. Bij de eerste democratische verkiezingen die daarop volgden, kwam de gematigde moslimpartij Ennahda aan de macht. De partij vormt een coalitie met twee seculiere partijen.

Premier Jebali zweert dure eed

De Tunesische premier Hamadi Jebali (kleine foto) had kort na de moord op Belaid aangekondigd dat hij een nieuwe regering van technocraten zou vormen om het land naar verkiezingen te leiden, maar hij werd daarin teruggefloten door zijn eigen partij.

Vandaag herhaalde Jebali zijn voornemen. Hij zei dat, indien hij niet voor midden volgende week zo'n regering op de been zou kunnen brengen, hij zou aftreden.

Ook in Brussel werd vandaag betoogd, zij het tegen de Tunesische regering. Een honderdtal Tunesiërs kwamen samen voor de Tunesische ambassade. De betogers verwijten de regering dat ze door haar dictatoriaal beleid verantwoordelijk is voor de dood van Belaid.