Het Jeugdfilmfestival viert zijn zilveren jubileum

Als iemand 25 wordt, kan je hem (of haar) allang geen kind meer noemen. Het Jeugdfilmfestival is door de jaren heen wel volwassen geworden, maar heeft zijn kinderziel nooit verloren. Zeker niet nu er extra reden is om te feesten.

Eind jaren 80 werden op Europees vlak twee thema’s extra in de kijker geplaatst. In 1988 maakten we het Europees Jaar van de Film en de Televisie mee, in 1989 volgde de ondertekening van het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind.

Omdat sommige grote mensen nog 1 en 1 bij elkaar kunnen optellen, ontstond toen het idee om in Antwerpen een Europees jeugdfilmfestival uit de grond te stampen. Vandaag zijn we een kwart eeuw later en is dat kasplantje uitgegroeid tot een evenement dat zich met de nodige fierheid JEFF noemt.

JEFF opent zijn deuren vandaag met een voorstelling van de Nederlandse film "Brammetje baas" om ze 9 dagen later, op 17 februari, terug te sluiten met de onverslijtbare Zweedse seventies-klassieker "Dunderklumpen" (muziek van Toots Thielemans!). Onderweg brengt JEFF ook een dikke week in Brugge door, met zelfs een zijsprongetje naar het strand van Zeebrugge.

En dit is een greep uit de feestelijkheden:

  • Bedfilmpret: Niet alle kinderen kunnen zomaar naar de bioscoop. Stel je voor dat je in het ziekenhuis ligt en je bed niet uit kan, wat moet je dan doen? Voor die kinderen heeft JEFF een bijzonder programma uitgewerkt, waarbij de kortfilms in competitie en de slotfilm gestreamd worden.
  • Bravehearts: JEFF richt zich tot jeugdige kijkers van alle leeftijden. Er is dus ook plaats voor ietwat moeilijker werk. Deze pakkende documentaire toont bijvoorbeeld hoe vier Noorse jongeren de aanloop naar de verkiezingen meemaken. Maar dan schudt een zwaar bewapende gek het land door elkaar.
  • Labojeff: Films kijken is zeker plezierig maar JEFF geeft je ook de kans om zelf met cinema te knutselen. Het is een prima manier om je tussen twee voorstellingen te amuseren of, waarom niet, een hele namiddag te vullen.
  • 25 = 2,5: De 25ste editie vieren met een programma van 25 minuten voor 2,5-jarigen en de democratische prijs van 2,5 euro, JEFF houdt wel van een woord- en cijferspelletje. Wie ‘Tik Tak’ kent, weet wat hij mag verwachten.
  • Victor and the secret of crocodile mansion: Voor jonge ogen is de wereld één groot mysterie, en dus is geen enkel jeugdfilmfestival compleet zonder detectiveverhaal. In "Victor and the secret of crocodile mansion" stelt JEFF je voor aan Victor, een jongen van 11 die in het grote oude huis van zijn oom Gustav gaat wonen en daar behalve allerlei opgezette dieren en verborgen gangen ook een geheimzinnig dagboek ontdekt.

Ruben Nollet

Het 25e Jeugdfilmfestival vindt plaats van 9 tot en met 17 februari in Antwerpen en Brugge. Alle informatie vind je op www.jeugdfilmfestival.be.