Koffieland Guatemala geteisterd door koffieschimmel

Guatemala wordt geteisterd door een grote uitbraak van koffieschimmel. Zo erg dat de Guatemalteekse president Otto Perez Molina de noodtoestand heeft uitgeroepen. Guatemala is een belangrijke koffieproducent en de grootste economie van Centraal-Amerika.
AP2013

Molina laat op de website van de regering weten 40 miljoen quetzal (ongeveer 3,8 miljoen euro) vrij te maken voor de aankoop van pesticide. Ook kleine koffieboeren krijgen financiële steun. Zij vertegenwoordigen 55 procent van het aantal koffieverbouwers in het land.

De president is bang dat veel boeren hun baan en inkomsten kwijtraken. De zogeheten roestschimmel zal 15 procent van de oogst het voorbije en het huidige jaar verwoesten, verwacht de Guatemalteekse koffiesector. Volgend seizoen zou maar liefst 40 procent van de oogst verloren kunnen gaan.