Krokusuittocht naar skigebieden verliep moeizaam

De krokusuittocht naar de skigebieden verliep niet zonder problemen. Zo'n 350 reizigers op een ski-trein van Amsterdam naar de Franse Alpen hebben twee uur stilgestaan in Machelen, op de middenberm van de E19. En op de E411 in Mellier is een zwaar ongeval gebeurd.

Een Thalys-trein die vanuit Amsterdam op weg was naar het Franse skigebied Bourg-Saint-Maurice, is vanmorgen rond 8 uur stilgevallen op de spoorlijn op de middenberm van de E19 in Machelen.

De circa 350 reizigers stonden ongeveer twee uur geblokkeerd. Dat heeft Frédéric Petit, de woordvoerder van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel, gemeld en werd bevestigd bij Thalys.

Rond 10 uur konden de reizigers met een hulptrein naar het station Brussel-Zuid worden gebracht. Ze hebben hun reis voortgezet met ongeveer 2,5 uur vertraging, zegt Thalys-woordvoerster Charlotte De Thaye. Volgens haar had de storing te maken met ijsafzetting op de bovenleiding.

Zware file richting Luxemburg

De krokusuittocht heeft vanmorgen heel wat hinder ondervonden door een zwaar ongeval op de E411 in Mellier, even voorbij Neufchâteau. Op een bepaald ogenblik stond er meer dan 20 kilometer file richting Luxemburg.

Op weg naar de skigebieden was het vooral in het zuiden van Duitsland lastig rijden door de drukte en door sneeuwbuien. Ook in de vooravond stonden er nog lange files op de Duitse autowegen.

In Frankrijk situeerde de vakantiedrukte zich vooral op de lokale wegen richting skigebieden in de buurt van Grenoble, Chambéry en Alberville. De wachttijd liep daar op bepaalde plaatsen op tot een uur.

In Oostenrijk was de Pfändertunnel tussen Bregenz en Lindau dan weer afgesloten door een ongeval. Ook in Zwitserland vormden zich al vakantiefiles.

Voor wie het iets dichter bij huis zoekt: dit weekend kan er op dertig plaatsen in Wallonië worden geskied of gelanglauft. Op de Hoge Venen, in het zuiden van Henegouwen en in Luxemburg ligt tussen de 12 en de 30 centimeter sneeuw. De meeste zullen ook na het weekend nog open zijn.