Lichaam van dichter Pablo Neruda wordt opgegraven

De stoffelijke overschotten van de Chileense dichter Pablo Neruda worden binnenkort opgegraven. Dat heeft een rechter beslist. De opgraving gebeurt in het kader van een onderzoek naar de doodsoorzaak van de Nobelprijswinnaar.

Officieel is de dichter, een vriend van ex-president Salvador Allende, in september 1973 overleden aan prostaatkanker. Hij overleed 12 dagen na de militaire staatsgreep door Augusto Pinochet.

In juni 2011 heeft het gerecht een onderzoek naar zijn dood ingesteld. Volgens Manuel Araya Osorio, de chauffeur van Neruda, is de dichter vergiftigd. Het is nog niet duidelijk wanneer de opgraving zal plaatsvinden.

Neruda was een felle tegenstander van de militaire coup, die hij zag als landsverraad. In mei 2011 is ook het lichaam van Allende opgegraven in het kader van een gelijkaardig onderzoek. De staatsgreep van Pinochet luidde het begin in van 17 jaar militaire dictatuur. Meer dan 3.000 politieke tegenstanders werden vermoord of verdwenen.