Luchthaven van Charleroi is weer open na crash

Op de luchthaven van Brussels South in Charleroi is een Cessna-vliegtuigje met vijf mensen aan boord neergestort. Alle inzittenden, uit één familie, kwamen om het leven. De luchthaven was een tijdlang afgesloten voor alle verkeer, met heel wat gevolgen voor het vakantieverkeer.
Door het ongeluk was de luchthaven tijdelijk afgesloten voor alle verkeer.

Het sportvliegtuigje kwam rond 10 uur in de problemen bij het opstijgen. De piloot probeerde daarop rechtsomkeer te maken naar de luchthaven van Charleroi maar dat mislukte. Het toestel stortte naast de landingsbaan neer.

Vijf mensen zijn daarbij om het leven gekomen. Dat heeft de uitbater van de luchthaven bevestigd. Volgens de hulpdiensten gaat om vijf mensen van eenzelfde familie: een grootvader, zijn schoondochter, en haar drie kleine kinderen van ongeveer 7, 6 en 2 jaar oud.

Ze waren opgestegen voor een vlucht naar Lyon. De vader van de kinderen werd opgevangen door medewerkers van een speciale crisiscel. Ook het personeel op de luchthaven wordt begeleid.

Rond de plaats van het ongeluk hing veel rook. De luchthaven van Charleroi was een hele tijd afgesloten voor alle verkeer, onder meer opdat de politie en het parket hun werk konden doen. Het onderzoek op het tarmac is intussen afgerond en de luchthaven heeft haar activiteiten rond 16 uur hervat.

Er waren een vijftigtal vluchten gepland vandaag, die zo'n 18.000 passagiers moesten vervoeren. De vertrekhal van de luchthaven zat dan ook propvol (foto onderaan). In totaal werden zestien vluchten omgeleid, onder meer naar Luik, en werden vijf vluchten geannuleerd. Een kleine vijftien vluchten hadden vertragingen gaande van 40 minuten tot zes uur, zo heeft Brussels South Charleroi Airport (BSCA) meegedeeld.

Veranderingen in vluchttijden zijn ook voor de komende uren niet uitgesloten. Mensen die een vlucht hadden geboekt, wordt aangeraden om informatie in te winnen op de website van Brussels South of bij de luchtvaartmaatschappij waarbij ze geboekt hadden. De website van Brussels South is tijdelijk beperkt toegankelijk. Er staan wel concrete contactgegevens op.

De Waalse minister-president Rudy Demotte (PS) en federaal premier Elio Di Rupo (PS) hebben hun medeleven betuigd aan de familie van de slachtoffers.

Ook André Antoine, Waals minister voor Luchthavens, zegt dat zijn gedachten in de eerste plaats uitgaan naar de slachtoffers en de familie. Antoine heeft al contact opgenomen met staatssecretaris van Mobiliteit Melchior Wathelet. Hij wil dat alles in het werk wordt gesteld om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen over de juiste omstandigheden van het vliegtuigongeval.