Medeplichtige van aanslag India is opgehangen

In de Indiase hoofdstad New Delhi is de doodstraf voltrokken op een vermoedelijke medeplichtige van de dodelijke aanslag op het Indiase parlement in 2001. Mohammed Afzal Guru werd in de gevangenis opgehangen nadat een ultiem gratieverzoek was afgewezen. Tegen zijn executie wordt in heel het land al verscheidene dagen zwaar geprotesteerd.

Guru werd vanmorgen vroeg opgehangen in de Tihar-gevangenis. De voormalige fruitverkoper uit de deelstaat Jammu-Kasjmir stond al sinds 2002 op de lijst voor executie. Hij ging verschillende keren tegen zijn veroordeling in beroep, maar dat werd telkens afgewezen.

Uiteindelijk besliste het Indiase Hooggerechtshof dat hij in oktober 2006 zou worden geëxecuteerd. Zijn vrouw diende nog een gratieverzoek in bij de Indiase president maar dat werd eerder deze week afgewezen.

Tegen de executie werd de voorbije dagen fel geprotesteerd. Mensenrechtenorganisaties in heel India, samen met politieke organisaties in het Indiase gedeelte van Kasjmir, trokken het eerlijk verloop van het proces in twijfel. Bij rellen in Kasjmir, onder meer in het dorp van Guru, vielen verschillende gewonden. De politie is er in opperste staat van paraatheid. In grote delen van de staat is er een avondklok ingesteld en er is geen kabeltelevisie meer. De vrees bestaat dat de executie de hele regio zal destabiliseren.

Oeroud conflict

Bij de aanslag op het Indiase parlement in december 2001 trokken vijf gewapende mannen het gebouw binnen en openden er het vuur. In het vuurgevecht met de veiligheidsdiensten dat daarop volgde, vielen 14 doden, onder wie ook de vijf daders. Volgens India zat een extremistische groep uit Pakistan achter de aanslag.

De aanslag zette de al erg gespannen verhoudingen tussen India en Pakistan nog meer op de helling. Het kwam net niet tot een oorlog. Het overwegend islamitische Kasjmir is opgedeeld in een Indiaas en Pakistaans gedeelte. Beide landen claimen de volledige regio. In Kasjmir zelf strijden enkele groepen om onafhankelijkheid.

Guru (kleine foto) gaf in enkele tv-interviews toe dat hij de aanslag mee hielp beramen, maar later trok hij die bekentenissen weer in en ontkende hij elke betrokkenheid. Volgens Guru werd hij gefolterd tot hij bekende. De familie van Guru liet vandaag weten dat het niet van de executie op de hoogte was gebracht.