Noordoosten VS ondergaat zwaarste sneeuwstorm in jaren

In de Amerikaanse staten Massachussetts, Rhode Island, Connecticut, New York en Maine is de noodtoestand afgekondigd. Het noordoosten van de Verenigde Staten kreunt onder het winterweer en er is een historisch zware sneeuwstorm op komst.
Op sommige plaatsen in de VS daalde de temperatuur tot 32 graden onder nul.

Weervoorspellers waarschuwen voor zware sneeuwval, gaande van 60 centimeter tot een meter in en rond de stad Boston. De burgemeester van Boston heeft de bevolking opgeroepen om binnen te blijven en sneeuwruimers en hulpdiensten niet te hinderen.

De gouverneur van Massachussetts vaardigde gisteren een hoogst uitzonderlijk verbod uit op alle autoverkeer. In Connecticut zijn alle snelwegen afgesloten voor alle verkeer, uitgezonderd de hulpdiensten. In Hamden in de staat Connecticut is afgelopen nacht 66 centimeter gevallen. De gouverneur heeft de inwoners bezworen om de storm ernstig te nemen.

In bepaalde delen van New York ligt intussen een 56 centimeter dik sneeuwtapijt, en Mansfield in het zuiden van Massachusetts mat 41 centimeter sneeuw. In Central Park in Manhattan ligt een witte laag van ongeveer 15 centimeter. Ook Times Square biedt een ongewone aanblik (zie kleine foto).

Het bus-, trein- en vliegverkeer in de getroffen staten ligt intussen helemaal lam. Volgens de website Flight Aware zijn meer dan 60 luchthavens getroffen. Ruim 3.000 vluchten zouden daardoor zijn geschrapt. Alle vluchten van en naar New Yorkse luchthavens werden vrijdagavond opgeschort.

De overheid heeft het personeel dat niet echt onontbeerlijk is, opgedragen om thuis te blijven en heeft privébedrijven gevraagd om hetzelfde te doen. Op dit ogenblik zitten zo'n 600.0000 woningen zonder stroom. De elektriciteitskabels zijn er bezweken onder de dikke pakken sneeuw. Aan de bewoners in de getroffen staten is gevraagd om een oogje te houden op hun bejaarde buren.

Het noodweer heeft ook al vier dodelijke slachtoffers geëist, waaronder drie in Canada. In Poughkeepsie in New York stierf een bejaarde die de weg overstak toen een 18-jarige bestuurster de controle over het stuur verloor.

Burgemeester Michael Bloomberg van New York probeert de zaken intussen positief te bekijken. Hij raadde de inwoners van de miljoenenstad aan om thuis te ontspannen en gaf daarbij nog wat goede raad mee. "Kook of kijk televisie. Ikzelf ben van plan om wat verloren slaap in te halen."