Paardenvleesschandaal Groot-Brittannië breidt zich uit

Het schandaal rond het als rund verklaarde paardenvlees in Groot-Brittannië breidt zich uit. Na nieuwe onderzoeken blijkt dat lasagne met rundsvlees van een grote fabrikant tot 100 procent paardenvlees bevat. De consumptie van paardenvlees is verboden in Groot-Brittannië.
AP2013

De zaak ging midden januari aan het rollen nadat de Ierse autoriteiten hadden ontdekt dat hamburgers die werden verkocht in de Tesco-supermarkten in Groot-Brittannië en Ierland, paardenvlees bevatten. Later bleek dat lasagne met rundsvlees van het Zweedse merk Findus, geproduceerd door de Franse groep Comigel, eigenlijk 100 procent paardenvlees bevatte. De consument wist van niets.

Findus heeft nu verklaard dat de fraude met het als rund verkochte paardenvlees in lasagne kan teruggaan tot augustus 2012. Dat zegt de Zweedse distributeur op basis van een brief van de Franse lasagneproducent Comigel. Het voedselbedrijf zegt gerechtelijke stappen te zullen ondernemen.

"We zijn misleid. Er zijn twee slachtoffers in deze zaak: Findus en de consument", verklaarde Matthieu Lambeaux, directeur van Findus Frankrijk. De distributeur, die zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de fraude, zal nu een klacht indienen tegen onbekenden. Er is niet gepreciseerd of er ook een klacht ingediend wordt tegen Comigel.

De betrokken producten zijn intussen uit de rekken gehaald, ook al bestaat er geen gevaar voor de volksgezondheid. De consumptie van paardenvlees is immers verboden in Groot-Brittannië. Gisteren verklaarde Comigel al dat het paardenvlees afkomstig is uit Roemenië.

De Roemeense autoriteiten hebben intussen bekendgemaakt dat ze een onderzoek openen naar de levering van het zogenoemde rundsvlees aan Frankrijk. Als blijkt dat het vlees effectief uit Roemenië afkomstig was en de verantwoordelijken de wet hebben overtreden, zullen ze worden bestraft, luidt het.