Stijgend aantal kleuters niet ingeschreven in school

Vorig schooljaar waren ruim 2.900 kleuters niet ingeschreven in een school. Dat heeft het Agentschap voor Onderwijsdiensten vastgesteld op basis van cijfers van het Rijksregister. Het aantal gaat sinds het schooljaar 2008-2009 in stijgende lijn.

Een aantal van de niet-ingeschreven kleuters blijkt echter toch ingeschreven te zijn in een school. Uit bezoeken van de ouders van 3-jarigen door Kind en Gezin bleek 32,4 procent van de 1.097 niet-ingeschreven kleuters ingeschreven in een privéschool of een school in het buitenland. In 20 gevallen (1,8 procent) werd thuisonderwijs verstrekt.

In veel gevallen werd gewag gemaakt van een verhuis naar of verblijf in het buitenland (21,7 procent) of was er een intentie tot inschrijven (5,6 procent). Slechts in vier gevallen werd "geen intentie" tot inschrijven opgetekend.

Vorig schooljaar zijn ook zo'n 150 ouders van 4- en 5-jarige kleuters benaderd door lokale onderwijsorganisaties. Ook daarvan bleek 23,8 procent toch al ingeschreven te zijn in een school.