Zeker vier doden in de VS na zware sneeuwstorm

Zo'n drie maanden na de superstorm Sandy heeft nu de storm Nemo zwaar toegeslagen aan de oostkust van de Verenigde Staten, een gebied met zowat 40 miljoen inwoners. Door hevige sneeuwbuien en windstoten zitten 650.000 gezinnen zonder stroom. Zeker vier mensen kwamen om. De regio Boston lijkt het zwaarst getroffen, New York is volgens zijn burgemeester aan het ergste ontsnapt.
AP2013

De storm was te voorzien en dus werd in vijf staten (Massachussets, New York, Connecticut, Maine en Rhode Island) de noodtoestand afgekondigd.

In New York is het intussen opgehouden met sneeuwen, maar in New England vallen de vlokken nog uit de lucht. Volgens de New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg is de metropool "aan het ergste ontsnapt". Het vliegverkeer naar New York werd gisteravond stilgelegd en zou vandaag hervatten.

Volgens Bloomberg zijn ook de belangrijkste invalswegen in de stad vrijgemaakt, de stadsdiensten hebben de hele nacht doorgewerkt. De metro functioneert normaal. De modeweek kan doorgaan zoals gepland. In Central Park ligt zo'n 20 centimeter sneeuw.

In Boston viel er een dikker sneeuwtapijt. Het openbaar vervoer ligt er stil en auto's mogen in de hele staat Massachussets niet uitrijden. Vele winkels blijven gesloten, in het straatbeeld zijn enkel sneeuwruimers te zien. De luchthaven blijft al zeker tot zondag gesloten, meldt CNN. De krant Boston Globe publiceerde een foto met als opschrift "Blown Away".

In de stad Hamden in de staat Connecticut is tot 86 centimeter gevallen en werden windsnelheden opgemeten tot 131 km/uur. Ook in deze staat geldt een rijverbod.

Het noodweer heeft ook al zeker vier doden gemaakt in de Verenigde Staten. Twee voetgangers werden geraakt door een auto, in de staten New York en Connecticut. In Canada zijn door de sneeuwstorm al zeker drie mensen om het leven gekomen.

Er wordt nu vooral uitgekeken naar de gevolgen bij hoogtij. Mogelijk volgen er nog overstromingen, maar die zouden volgens experts kleiner uitvallen dan bij de orkaan Sandy.

2013 Getty Images