"Al Walser: slecht, vreselijk en onbekend"

Vannacht worden in Los Angeles de Grammy Awards uitgedeeld. En daar zal vooral worden uitgekeken naar een eventuele winst voor Al Walser, genomineerd in de categorie "Best Dance Recording". Mocht u niet weten wie deze Walser is, niet getreurd, want bij de bekendmaking van de nominaties in december bleek niemand hem te kennen. Walser werd snel een trending topic op Twitter en muziekwebsites vroegen zich vertwijfeld af hoe deze man tout court aan een nominatie geraakt was.

Walser, geboren in Liechtenstein, is genomineerd naast onder meer Calvin "We found love" Harris, Skrillex (van "Bangarang") en Swedish House Mafia (van "One" en "Miami 2 Ibiza"). Walser dankt zijn nominatie aan zijn single "I can’t live without you".

"Ok, dit is misschien niet zo slecht als Rebecca Black, maar het komt wel in de buurt. Je kan dit toch niet beoordelen met professionele maatstaven. Kortweg, slecht lied, vreselijke video en een onbekende artiest. Het nummer is niet alleen van een minderwaardige kwaliteit, niemand kende het ook voor de nominatie", aldus Yahoo Music.

Een teneur die ook op andere muzieksites terug te vinden was. Of om het met de titel van nieuwswebsite Huffington Post uit te drukken: "Al Walser's Grammy Nomination Stuns Electronic Dance Music World."

Snel doken allerlei omkopingscomplotten op -Walser zou een vrij begoede achtergrond hebben-, en werd er gewag gemaakt van enorme netwerken in de muziekindustrie die Walser op de juiste manier wist te bespelen. Zelfs in die mate dat de vicepresident van de Grammy Awards, Bill Freimuth, publiekelijk moest verkondigen dat "alles volgens de regels verlopen was. We hebben de procedure in dit geval gedubbelcheckt, maar er is niets onregelmatigs gevonden".

Dat Walser door de mazen van het net wist te glippen, zou kunnen te maken hebben met de weinige interesse voor dit muziekgenre bij de stemgerechtigden voor de Grammy’s. Hierdoor geraakt iemand met de juiste contacten sneller aan het nodige aantal stemmen. "Het wordt vrijwel een normale zaak dat artiesten bewust een nominatie zoeken", aldus Freimuth nog.

De 30-jarige Walser zelf zei aan Vice Media dat hij "zeer nauwe contacten met de stemgerechtigden heeft"en dat "het niet altijd een dure productie moet zijn die genomineerd geraakt".

Voor hem blijft de nominatie dik verdiend. Afwachten wat het vannacht voor hem wordt, maar de muziekindustrie blijft dus “not impressed” van deze artiest...

Alle info over de 55e editie van de Grammy Awards kunt u hier vinden.

lees ook