"Argo" en "Les misérables" winnaars van de Bafta's

"Argo" en "Les misérables" zijn de winnaars van de 66e Bafta's geworden. De film van en met Ben Affleck won de belangrijkste prijzen: beste film en beste regisseur. De musical "Les misérables" sleepte vier prijzen in de wacht in kleinere categorieën. Topfavoriet "Lincoln" won slechts 1 prijs.
George Clooney, Grant Heslov en Ben Affleck met de Bafta voor beste film.

Ben Affleck won met "Argo" de belangrijkste prijzen, die voor beste regisseur en beste film met zijn -inmiddels meermaals bekroonde- prent over het gijzelingsdrama in de Amerikaanse ambassade in Teheran. Daarnaast kreeg "Argo" ook de prijs voor beste montage (William Goldenberg).

De musical "Les misérables" won 4 Bafta's. Het ging om prijzen in de kleinere, technische categorieën: beste geluid, beste make-up en beste aankleding. Anne Hathaway (foto in tekst) werd voor haar vertolking bekroond met een Bafta voor beste actrice in een bijrol.

Geen triomftocht voor topfavoriet "Lincoln"

Voor de Bondfilm "Skyfall" was het een thuismatch in het Royal Opera House in Londen. Toch kon de Britse prent slechts 2 van de 8 nominaties verzilveren.

De film werd uitgeroepen tot beste Britse film en ook de soundtrack (met de titelsong van Adele) sleepte een Bafta in de wacht.

Ook voor "Lincoln" van Steven Spielberg, de topfavoriet met 10 nominaties, werd het een ontgoochelende avond. Enkel Daniel Day-Lewis (foto in tekst) kon de eer nog een beetje redden met de Bafta voor beste acteur voor zijn vertolking van de 16e Amerikaanse president.

Opnieuw veel lof voor "Amour"

"Amour" van Michael Haneke werd opnieuw bekroond als beste niet-Engelstalige film. Hoofdrolspeelster Emmanuelle Riva (85) won de Bafta voor beste actrice.

"Django unchained" van Quentin Tarantino viel twee keer in de prijzen. Tarantino won de prijs voor het beste originele scenario. Zijn -intussen- vaste acteur Christoph Waltz (foto in tekst) kreeg een Bafta voor beste acteur in een bijrol. Ook Ang Lee heeft met "Life of Pi" twee Bafta's in de wacht gesleept, die voor beste cinematografie en beste visuele effecten.

De prestigieuze Britse filmprijzen zijn een belangrijke graadmeter voor de Oscars die op zondag 24 februari worden uitgereikt. De dubbelslag beste regie en beste film is daar voor Affleck echter sowieso niet weggelegd omdat hij door de Academy niet genomineerd is in de categorie beste regisseur.

Alle winnaars op een rij

beste film: Argo (Ben Aflleck)

beste regisseur: Ben Affleck (Argo)

beste acteur: Daniel Day-Lewis (Lincoln)

beste actrice: Emmanuelle Riva (Amour)

beste acteur in een bijrol: Christoph Waltz (Django unchained)

beste actrice in een bijrol: Anne Hathaway (Les misérables)

beste niet-Engelstalige film: Amour

beste documentaire: Searching for sugar man

beste animatiefilm: Brave

beste Britse film: Skyfall

beste Britse debuut: The imposter

beste originele scenario: Django unchained

beste bewerkte scenario: Silver linings playbook

beste originele soundtrack: Skyfall

beste kortfilm: Swimmer

beste korte animatiefilm: The making of longbird

beste cinematografie: Life of Pi

beste visuele effecten: Life of Pi

beste montage: Argo

beste geluid: Les misérables

beste make-up: Les misérables

beste kostuums: Anna Karenina

beste aankleding: Les misérables

opmerkelijke Britse bijdrage aan de cinema: Tessa Ross
publieksprijs voor de opkomende ster: Juno Temple
Bafta Fellowship: Sir Alan Parker