"Op weg om oorlog in Afghanistan te winnen"

De internationale troepenmacht in Afghanistan (Isaf) heeft sinds vandaag een nieuwe opperbevelhebber: de Amerikaan Joseph Dunford. Zijn voorganger John Allen bracht bij zijn afscheid een optimistische boodschap: "We zijn op weg om de oorlog te winnen." Dunford wordt daardoor waarschijnlijk de laatste opperbevelhebber van Isaf.

De Amerikaanse generaal John Allen (foto bovenaan, naast president Obama) leidde de coalitietroepen in Afghanistan gedurende negentien maanden. Volgens Allen hebben de Isaf-soldaten er lang over gedaan om de juiste voorwaarden te creëren voor een overwinning op de rebellen. Maar de overwinning is volgens hem nabij.

"Het is moeilijk om op de kalender een datum aan te duiden en te zeggen: vandaag hebben we gewonnen. Maar ik denk dat de juiste voorwaarden zijn gecreëerd, namelijk de voorwaarden voor goed bestuur, voor economische opportuniteiten, enzovoort", zei hij in een interview met de Britse openbare omroep BBC.

Allen wordt nu opgevolgd door de 58-jarige Joseph Dunford (foto in tekst). Hij diende eerder al in Irak, maar heeft geen ervaring in Afghanistan. Hij zal waarschijnlijk de laatste opperbevelhebber van Isaf worden en zich moeten bezighouden met de ordentelijke terugtrekking van het grootste deel van de buitenlandse soldaten tegen eind volgend jaar.

Momenteel zijn er zowat 67.000 Amerikaanse soldaten in Afghanistan, naast 37.000 coalitietroepen. Hoeveel Amerikanen er na 2014 overblijven, is niet bekend. Allen verklaarde zondag dat het voor hem "geen optie" is om de Amerikaanse militaire aanwezigheid volledig stop te zetten. Hij werd naar eigen zeggen nooit gepolst over dergelijk scenario en gaat er dan ook vanuit dat dit niet op tafel ligt.

Allen zelf wordt nu opperbevelhebber van de NAVO in Europa. Hij kwam eind vorig jaar even in opspraak wegens het verzenden van ongepaste e-mails naar een vrouw die centraal stond in de Petraeus-affaire. Maar na onderzoek bevestigde de minister van Defensie zijn vertrouwen in de viersterrengeneraal.

AP2012