China grootste handelsnatie ter wereld

China heeft de Verenigde Staten voorbijgestoken als grootste handelsnatie ter wereld. Dat meldt het financiële persagentschap Bloomberg. De Chinese in- en uitvoer was in 2012 goed voor 3.870 miljard dollar. De Amerikaanse economie blijft wel dubbel zo groot als de Chinese.

De Verenigde Staten domineerden de wereldhandel sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog, maar moeten die koppositie nu afstaan aan China.

De Amerikaanse in- en uitvoer was vorig jaar goed voor 3.820 miljard dollar, de Chinese in- en uitvoer was goed voor 3.870 miljard dollar. China had in 2012 ook een handelsoverschot van ruim 231 miljard dollar, terwijl de Verenigde Staten een handelstekort van bijna 728 miljard dollar hadden.

"China wordt in een snel tempo de belangrijkste bilaterale handelspartner voor veel landen wereldwijd", citeert Bloomberg Jim O'Neill, econoom bij Goldman Sachs. "Aan dit ritme zullen vele Europese landen tegen het einde van dit decennium meer handel drijven met China dan met andere partners in Europa."

De Chinezen begonnen zich eind jaren zeventig, na decennia van isolement onder Mao Zedong, te richten op handel en buitenlandse investeringen. Het resultaat was een jaarlijkse economische groei van gemiddeld 9,9 procent tussen 1978 en 2012. Dat leverde China in 2009 al de titel op van grootste uitvoerder ter wereld. De VS blijft de grootste importeur.

De Amerikaanse economie blijft wel dubbel zo groot als de Chinese. Het Amerikaanse bruto binnenlands product bedroeg 15.000 miljard dollar in 2011, terwijl het Chinese bbp toen afklokte op 7.300 miljard dollar.