Europees paardenvleesschandaal dijt nog uit

Het schandaal rond het paardenvlees in kant-en-klaarmaaltijden neemt stilaan pan-Europese dimensies aan. Volgens de Franse voedselinspectie kocht het Franse bedrijf dat het vlees voor de diepvrieslasagnes leverde dat via Nederlandse en Cypriotische tussenhandelaars in Roemenië aan. De Franse regering houdt morgen een crisisberaad over de zaak. Ons land haalt voorlopig geen bereide maaltijden op basis van rundsgehakt uit de rekken.
AP2013

Afgelopen week kwam in Groot-Brittannië aan het licht dat diepvrieslasagne met rundsvlees van het merk Findus eigenlijk paardenvlees bevatte. Wie achter het bedrog zit, is nog niet duidelijk.

Het bedrijf Comigel uit Metz dat de maaltijden voor Findus produceert, haalt zijn vlees bij een ander Frans bedrijf, Spanghero uit Castelnaudary in het zuidoosten van het land. Volgens Spanghero wordt het vlees via Nederlandse en Cypriotische traders in Roemenië aangekocht. Findus gaat alvast een klacht indienen tegen Comigel en diens leveranciers.

Comigel zegt zelf "voor de gek te zijn gehouden" en kondigt aan schadevergoedingen te eisen. "Wij zijn zelf slachtoffer en we zien vandaag duidelijk dat het probleem niet bij Findus noch bij Comigel ligt", aldus CEO Erick Lehagre.

Maar ook de Roemeense agro- en vleesindustrie verzet zich en kaatst de bal terug. "Ik vind het ongeloofwaardig dat een Roemeens slachthuis paard levert onder het etiket "rundsvlees". Systematisch worden controles uitgevoerd in de slachthuizen", zegt Dragos Frumosu, voorzitter van de Roemeense vakbond van de voedingsindustrie FSIA. En als er toch paardenvlees geleverd is in plaats van rundvlees, had de Franse importeur dat moeten controleren bij ontvangst, klinkt het.

De Roemeense overheid onderzoekt de zaak. Den Haag is bereid om hetzelfde te doen "indien dat nodig zou zijn". In Frankrijk sluit men niet uit dat er nog meer fraudegevallen zullen uitkomen. Comigel levert immers nog aan andere merken dan Findus. Woensdag worden de resultaten van een onderzoek verwacht.

Frankrijk, Zweden, Ierland en Groot-Brittannië hebben inmiddels de kant-en-klaarmaaltijden op basis van rundsgehakt uit de rekken gehaald. Naast lasagne gaat het onder meer over cannelloni, spaghetti bolognaise, moussaka en hamburgers.

"Geen reden tot paniek"

Ons land doet dat voorlopig niet. "Wij zijn op de hoogte gebracht van het probleem, en volgen het op, maar kunnen momenteel onmogelijk zeggen of er producten, en zo ja welke producten, er in België betrokken zijn", zegt Chantal De Pauw van de FOD Economie. "Vanaf maandag gaan we dat bestuderen."

Zowel het Voedselagentschap als de FOD Economie benadrukken dat er geen reden is tot paniek. "Consumentenmisleiding is een zaak, het aspect voedselveiligheid een andere. In principe is er in het geval van paardenvlees ook geen probleem voor de volksgezondheid.

In Groot-Brittannië heeft het schandaal veel ophef veroorzaakt. De bal ging een tijd geleden aan het rollen toen bleek dat uit Ierland ingevoerde hamburgers in feite paardenvlees bevatten. In Groot-Brittannië en Ierland is het eten van paardenvlees not done.

Een Brits parlementslid van de conservatieve partij die ook voorzitter is van de parlementaire commissie die zich inlaat met voedingskwesties, pleitte vandaag voor een moratorium op vlees vanuit de Europese Unie. Maar dat pleidooi werd meteen door de regering verworpen.