Jaarlijkse carnavalsstoet rijdt uit in Aalst

In Aalst zijn ze vertrokken voor drie dagen carnavalesk plezier. 70 praalwagens staken vandaag de draak met alles en iedereen, en ook de volgende dagen wordt er in Aalst nog uitbundig feestgevierd.

Enkele tienduizenden bezoekers waren vandaag op de been voor de 85e carnavalsstoet, die door de straten van Aalst trok. Er werden geen ernstige incidenten gemeld, zegt Katrien Ottevaere van de Aalsterse lokale politie.

Aan de stoet namen 70 carnavalsgroepen deel. De optocht startte aan de Pierre Corneliskaai en de laatste wagens hebben intussen de eretribune op de Grote Markt bereikt. De "carnavalisten" focusten met hun praalwagens dit jaar onder meer op de verkiezingsoverwinning van de N-VA, met de nieuwe burgemeester Christoph D'Haese.

Een van de carnavalsgroepen hekelde de partij als de "SS-VA" en voert Bart De Wever als Hitler op. Andere groepen spotten met het koningshuis, de toename van de GAS-boetes of het aantal wegenwerken in de stad.

Critici beschouwen carnaval in Aalst als een vulgaire verkleed- en zuippartij, maar volgens Aalstenaars begrijpen buitenstaanders het evenement niet goed. In 2010 kreeg het Aalsterse carnaval een plaats op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed, omdat het volgens Unesco "kan bijdragen tot het promoten van culturele diversiteit en interculturele dialoog op nationaal en internationaal niveau".

Er werden in totaal 143 politiemensen ingezet. De zogenoemde "whiskyploegen" van de Aalsterse politie hebben 17 minderjarigen aangetroffen in het bezit van alcohol en 4 minderjarigen in het bezit van drugs. In totaal werden 32 voertuigen getakeld omdat ze de veiligheid of de doorstroom van de stoet in het gedrang brachten.

De hulpposten van het Rode Kruis Vlaanderen voerden 22 verzorgingen uit, waarvan 7 gerelateerd aan alcoholgebruik. De spoeddiensten van de Aalsterse ziekenhuizen hebben twee personen verzorgd en de politie moest twee keer tussenbeide komen voor kleine schermutselingen.