Marktaandeel Electrabel duikt onder 50 procent

Het marktaandeel van de dominante speler Electrabel is op de volledige Vlaamse elektriciteitsmarkt in januari onder 50 procent gezakt, zelfs als de bedrijfsmarkt wordt meegerekend. Dat blijkt uit gegevens op de website van de Vlaamse energieregulator VREG.

Begin vorig jaar had Electrabel nog 60 procent van de Vlaamse elektriciteitsmarkt in handen, maar in december bleef daar nog maar 50,05 procent van over. In januari 2013 daalde het marktaandeel verder tot 47,92 procent.

Op de gezinsmarkt daalde het aandeel enkele maanden geleden al onder de helft (met nog 45,86 procent in januari), maar dat werd nog gecompenseerd door de sterkere positie van Electrabel op de bedrijfsmarkt. Daar daalde het marktaandeel in november onder de 60 procent en stond het in januari op 58,41 procent.

Op de gasmarkt daalde het Electrabel-aandeel in november vorig jaar al onder de helft. In januari had de leverancier nog een marktaandeel van 44,71 procent.

Het dalende marktaandeel van Electrabel is het gevolg van het steeds toenemende aantal leverancierswissels. Op beide markten zijn EDF Luminus, met ongeveer 20 procent, en Eni, met zo'n 10 procent, de grootste uitdagers.