Meesterkoks zoeken "Ster van de Belgische keuken"

De Meesterkoks van België, een vereniging van Belgische topchefs, gaat dit jaar voor het eerst op zoek naar "De Ster van de Belgische keuken". Met deze wedstrijd voor professionele koks willen de meesterkoks onze nationale gastronomie in de verf zetten. De wedstrijd vindt plaats in september, wanneer ook de eerste editie van "De Week van de Belgische keuken" plaatsvindt. Dat melden de meesterkoks op hun website.

Professionele koks kunnen twee recepten - een gerecht en een chocoladegarnituur - insturen op basis van Belgische ingrediënten en Belgische tradities, en gelinkt aan een Belgisch bier. Per provincie (de tien provincies en het Brussels Gewest) wordt een deelnemer aangeduid.

Acht van die elf kandidaten worden door een jury geselecteerd voor de kwartfinales. Via rechtstreekse duels met de ingestuurde recepten gaat het naar de halve finale en dan de finale. De twee finalisten moeten aan de slag met een "mystery koelkast" vol Belgische producten en bieren.

De uiteindelijk winnaar mag zich een jaar lang "De Ster van de Belgische keuken" noemen. Er wordt ook een publieksprijs uitgedeeld en er is een prijs over de beste match tussen gerecht en bier.

"Het is tijd dat we terug fier worden op onze eigen Belgische topproducten en dat we ze samen zowel nationaal als internationaal in de belangstelling gaan brengen", zeggen initiatiefnemers en topchefs Pierre Wynants, Frank Fol (foto) en Christophe Hardiquest.

De wedstrijd vindt plaats van 16 tot en met 22 september, tijdens "De Week van de Belgische keuken".