Sneeuwstorm Nemo maakte zeker tien doden

In het noordoosten van de VS en Canada heeft de doortocht van de zware sneeuwstorm Nemo zeker aan tien mensen het leven gekost. Nemo bereikte plaatselijk windsnelheden tot 130 kilometer per uur en liet ongeziene hoeveelheden sneeuw achter. Terwijl het echte sneeuwruimen begonnen is en het luchtverkeer stilaan weer op gang komt, zitten zowat 510.000 gezinnen nog steeds zonder stroom.
AP2013

De Amerikaanse media berichten onder meer over twee doden door CO-vergiftiging in Boston. Een jongen van 11 die in de wagen van zijn vader zat om warm te blijven, terwijl die de oprit sneeuwvrij aan het maken was, stikte doordat de uitlaat van de wagen verstopt zat door de sneeuw. Een jongeman van 20 onderging elders in de stad hetzelfde trieste lot.

Bij verkeersongevallen in New Hampshire, Connecticut en New York kwamen drie mensen om het leven. Een persoon in New York en twee in Connecticut kwamen om tijdens het sneeuwruimen. Nog in Connecticut werd een man dood aangetroffen onder een hoop sneeuw voor zijn huis, en kwam een andere man om het leven toen hij van zijn besneeuwde veranda gleed. In Ontario, in Canada, bezweek een vrouw van 80 terwijl ze sneeuw aan het ruimen was.

De gouverneur van de staat Rhode Island waarschuwde de inwoners dat het gevaar nog niet geweken was. "Deze storm moet ernstig worden genomen, ook al is ze voorbij. Als je een of andere hartaandoening hebt, wees dan voorzichtig bij het sneeuwruimen."

In sommige plaatsen in de staat Connecticut viel tot 97 centimeter sneeuw. Sommige bewoners kregen zelfs hun voordeur niet meer open omdat de sneeuw zo hoog en dik tegen de gevel was geplamuurd. "Het is alsof ik cement aan het optillen ben", zei een man die sneeuw aan het ruimen was.

AP2013

New York lijkt aan het ergste te zijn ontsnapt. "De stad heeft de kogel kunnen ontwijken", vatte burgemeester Michael Bloomberg samen. In Central Park lag een sneeuwlaag van "amper" 28 centimeter, een peulschil in vergelijking van wat andere steden ondergingen.

In de staten Massachusetts, Connecticut en Rhode Island was het een tijdlang verboden om met de auto te rijden om de sneeuwploegen hun werk te laten doen. Toch gebeurden in Connecticut alleen al minstens 240 auto-ongelukken. De National Guard, vergelijkbaar met onze Civiele Bescherming, bevrijdde er zo'n 90 bestuurders uit hun wagen. Enkelen moesten met onderkoeling naar het ziekenhuis.

De storm trok intussen verder. Veel luchthavens, onder meer die in New York, werden zaterdag opnieuw geopend, maar ook zondag kan het vliegverkeer gehinderd zijn.

AP2013