Staatshervorming: regering en groenen verkiezen 2014

De federale regeringspartijen en de groenen, die samen een akkoord over de zesde staatshervorming hebben gesloten, blijven bij hun opzet om die al vanaf 2014 te laten ingaan. Maar mocht het organisatorisch niet in de optimale omstandigheden kunnen gebeuren, dan kan 2015 ook. Dat maakten ze duidelijk in "De zevende dag".

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) had eerder gesteld dat de staatshervorming pas in 2015 kan worden uitgevoerd. Bourgeois zei eerder deze week dat hij vermoedde dat 1 januari 2014 te vroeg zou zijn om de daadwerkelijke overdracht van de bevoegdheden, bepaald door de zesde staatshervorming, door te voeren.

Zowel staatssecretaris voor Staatshervorming Servais Verherstraeten (CD&V), Kamerfractieleider Patrick Dewael (Open VLD) als Groenvoorzitter Wouter Van Besien wezen in "De zevende dag" op de omvang van de zesde staatshervorming.

De datum waarop de staatshervorming in werking treedt, is volgens Verherstraeten eerder een bestuurlijke dan een politieke keuze. Er zijn reeds contacten tussen de regeringsleiders van de federale regering en de deelstaatregeringen over de modaliteiten en voorbereiding van de bevoegdheidsoverdrachten, reageerde de staatssecretaris op de kritiek van N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts dat de deelstaten op de befaamde "fiches" blijven wachten.

Voor Dewael kan de staatshervorming al in 2014 in werking treden als er tegen het reces over de teksten over de bevoegdheidsoverdrachten en de nieuwe financieringswet gestemd wordt. Maar die hebben vooralsnog niet het fiat gekregen van de commissie voor uitvoering van de staatshervorming (COMORI), waarna nog het advies van de Raad van State en eventuele amendementen na dit advies moeten volgen.

Dewael vond ook dat Vlaanderen zich moet bezinnen over wat ze met de nieuwe bevoegdheden wil doen. Van Besien herhaalde het Groen-voorstel om hierover een ad hoc-commissie op te richten.