Vanackere: "Federaal 1 miljard extra besparen"

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) verwacht dat de federale regering zo'n 1 miljard euro extra zal moeten besparen. Dat zei hij in de "De zevende dag". Wat het sociaal overleg betreft, benadrukte hij nog eens dat de regering haar verantwoordelijkheid zal nemen als het ABVV niet terugkeert naar de onderhandelingstafel.

Deze week raakte bekend dat alle overheden in ons land samen zo'n 3 miljard extra zouden moeten besparen om de begrotingsdoelstellingen voor dit jaar te halen, een gevolg van de lagere groeiprognose door het Planbureau. Minister van Financiën Vanackere (foto) verwacht dat de federale regering zo'n 1 miljard voor haar rekening zal moeten nemen.

Vanackere kijkt met een zeker optimisme naar de groeiverwachtingen dit jaar. Bij de begrotingscontrole zal de regering uitgaan van een groei van ongeveer 0,2 procent, maar de minister verwacht dat de groei in de tweede helft van het jaar nog meer zal aanslaan.

"Als het moet, nemen we onze verantwoordelijkheid"

Wat het sociaal overleg betreft, wees Vanackere er nog eens op dat er een zekere deadline in juni is, "anders krijgen we problemen bij de rechters".

Vanackere hoopt dat de socialistische vakbond ABVV opnieuw aan de onderhandelingstafel zal gaan zitten, maar benadrukt ook dat als dat niet zo is, de regering haar verantwoordelijkheid zal nemen.

"We moeten ervoor zorgen dat degenen die wel hun verantwoordelijkheid nemen, zich niet bedot voelen", zei Vanackere.