Gent weert het woord "allochtoon"

De stad Gent schrapt het woord "allochtoon". Minderheden worden in de Arteveldestad voortaan preciezer benoemd. Het woord heeft volgens de stad een grote symboolwaarde, omdat het uitsluiting in de hand werkt. Ook andere steden hebben de term intussen geweerd.

"Je had vroeger het woord migrant of vreemdeling, nu is dat het woord allochtoon. Dat is uiteraard stigmatiserend", zegt schepen van Gelijke Kansen Resul Tapmaz (SP.A, grote foto). Het woord verdwijnt uit het bestuursakkoord en wordt vermeden waar het kan. Eerder is bekend geraakt dat ook de Nederlandse hoofdstad Amsterdam het woord schrapt. Naar verluidt zijn in Brussel soortgelijke plannen.

Volgens de stad Gent heeft de beslissing een grote symboolwaarde, omdat het woord "allochtoon" uitsluiting in de hand werkt. De stad gaat voortaan minderheden specifieker benoemen. "We hebben intussen een aantal suggesties gekregen van het minderhedenforum om mensen aan te spreken met hun specifieke etnische achtergrond, zoals Gentse Turk, Gentse Marokkaan of zelfs Gentse West-Vlaming", zegt Tapmaz in "De ochtend" op Radio 1.

Het Gentse stadsbestuur wil het schrappen van de term uit het bestuursakkoord als startschot nemen voor een nieuw diversiteitsbeleid. "De woordjes schrappen zal de problemen niet oplossen, maar kan wel een maatschappelijk debat opstarten."

Ook andere steden vermijden term "allochtoon"

Ook andere steden hebben intussen bekendgemaakt het woord "allochtoon" te hebben geschrapt. Zo is er in Kortrijk al een tijdje sprake van "nieuwe Belgen". Dat meldt de stadscoalitie. De nieuwe terminologie zal ook in het bestuursakkoord, dat binnenkort gefinaliseerd wordt, gehanteerd worden.

De stad Genk gebruikt het woord "allochtoon" naar eigen zeggen al vier jaar niet meer. "Bij ons zijn het Genkenaren van Poolse, Turkse of Italiaanse origine", aldus burgemeester Wim Dries. Leuvens schepen Mohamed Ridouani (SP.A) wijst er dan weer op dat Leuven "die switch stilzwijgend al jaren geleden maakte".

In Antwerpen, Mechelen en Turnhout bestaan er voorlopig geen plannen om het woord "allochtoon" te schrappen uit het bestuursakkoord of het dagelijkse taalgebruik. De drie stadsbesturen voelen naar eigen zeggen weinig voor een louter semantische discussie, maar werken liever "aan de realiteit".

Meest gelezen