Bijna 1.000 gewonden bij ontplofte meteoriet Rusland

Boven het Oeralgebergte in Rusland is een meteoriet de atmosfeer binnengedrongen en ontploft. Een van de brokstukken heeft het dak van een zinkfabriek vernield. Er zijn minstens 950 gewonden gevallen. Dat schrijft Russia Today op gezag van de gouverneur van Tsjeljabinsk.
AP2013

Volgens de Russische autoriteiten zijn bij de meteorietinslag minstens 950 gewonden gevallen. Er zijn 110 mensen in het ziekenhuis opgenomen, overwegend kinderen. Ook zijn bijna 3.000 gebouwen beschadigd, waaronder medische faciliteiten, scholen en peutertuinen en een zinkfabriek (foto onder). De meeste gewonden vielen door rondvliegend glas.

De brokstukken van de meteoriet vielen neer op ongeveer 200 kilometer van de regiohoofdstad Tsjeljabinsk, bij de stad Satka, op ongeveer 1.500 kilometer van Moskou. Op amateurbeelden is een grote vuurbol te zien, of zijn immense rookpluimen te zien in de atmosfeer. Het schouwspel was naar verluidt ook te zien in Kazachstan.

De brokstukken verbrandden deels in de atmosfeer boven het gebied, maar fragmenten ervan wisten alsnog de aarde te bereiken. Volgens de Russische Academie voor Wetenschappen woog de meteoriet ongeveer 10 ton. De brok zou onze atmosfeer binnengedrongen zijn met een snelheid van zeker 54.000 km/u en spatte 30 tot 50 km boven de grond uit elkaar.

Het ministerie voor Noodgevallen heeft 20.000 mannen gemobiliseerd. Voorts inspecteren een drietal helikopters en vliegtuigen het getroffen gebied. "De straling in het gebied is normaal", klinkt het.

AP2013
AP2013

Meest gelezen