De dashboardcamera's: de ogen van Rusland

Nauwelijks een uur nadat een meteoriet boven het Oeralgebergte in Rusland de atmosfeer was binnengedrongen en was ontploft, stonden de eerste beelden van het incident al op YouTube. De makers van de beelden hebben vaak één iets gemeenschappelijks: een dashboardcamera in de wagen. Maar waarom rijden Russen daar zo vaak mee rond?

De meest voorkomende reden ligt voor de hand: de camera moet dienen om discussies over verkeersovertredingen en ongevallen te vermijden. Wie is schuldig aan het ongeval? Even de beelden raadplegen en het antwoord is gekend.

Omdat er zo veel Russische wagens zijn uitgerust met een dashboardcamera, zijn de filmpjes met ongevallen talrijk. En op die manier kan het ook een bron van inkomsten worden. Is het ongeval spectaculair, dan wordt het door meer mensen bekeken en bijvoorbeeld op YouTube kan er dan geld mee verdiend worden.

Vandaag werd op die manier het natuurfenomeen boven het Oeralgebergte in beeld gebracht. Maar enkele weken geleden kon via die camera ook de crash van een vliegtuig in Moskou geregistreerd worden.

Meest gelezen