Diamantroof op een vliegtuig in Zaventem

Op de luchthaven van Zaventem is gisteravond een overval gepleegd op een vliegtuig. De overvallers gingen aan de haal met een lading diamanten. Er zijn geen gewonden gevallen. De daders zijn op de vlucht. De buit wordt geschat op 50 miljoen dollar.

Volgens Jan Van der Cruysse van Brussels Airport hebben om 19.47 uur twee voertuigen met acht zwaarbewapende mannen een gat gemaakt in de omheining van de luchthaven. Ze reden over het luchthaventerrein, tot op de plaats waar een passagiersvliegtuig van de Zwitserse maatschappij Swiss geparkeerd stond. De firma Brink's had daar net een lading waardevolle goederen ingeladen.

"Onder wapenvertoon hebben ze daar een aantal goederen gestolen uit de laadruimte van het vliegtuig", aldus Van der Cruysse. "Het duurde slechts enkele minuten, er zijn geen schoten gelost, er is niemand gewond."

Daarna verlieten de overvallers de luchthaven via de weg waarlangs ze gekomen waren. Volgens Van der Cruysse duurde de hele actie in totaal tien minuten.

In de loop van de avond is in Zellik, ten westen van Brussel, een uitgebrande bestelwagen teruggevonden. Het parket onderzoekt of dit de overvalwagen is en of de daders overgestapt zijn in een andere wagen.

De gestolen diamanten zijn afkomstig uit Antwerpen. Volgens de Antwerpse diamantsector zou de omvang van de buit rond de 50 miljoen dollar liggen.

De Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss geeft voorlopig geen commentaar op de overval, waarbij een toestel van Swiss werd beroofd. "Het onderzoek is lopende. We wachten dit af", aldus een woordvoerder.

Vragen bij beveiliging luchthaven

Het is niet de eerste keer dat iemand kan binnendringen op de luchthaven van Zaventem. Enkele dagen geleden raakte een jongen van 12 zonder ticket op een vliegtuig naar Spanje. "Schalkse ruiters" Tom Lenaerts en Bart De Pauw drongen in de jaren 90 al eens binnen in de cockpit van een geparkeerd vliegtuig, net als een Afrikaan uit Guinée.

Ernstiger ging het er aan toe eind 2005 toen bij FedEx op Brucargo een grote partij diamanten werd gestolen. In april 2001 werden geld en waardepapieren gestolen uit een geldtransport van Brink's Ziegler en een half jaar eerder werden diamanten gestolen uit een vliegtuig van Lufthansa.

In 1995 werden waardepapieren gestolen uit een toestel van Swissair dat klaar stond om op te stijgen. In 1982 werd dan weer de veiligheidsagent Francis Zwarts overvallen door mannen in een rijkswachtuniform. Ze maakten goud en juwelen buit. Het lichaam van Zwarts werd nooit teruggevonden.

Meest gelezen