Laurent Gbagbo voor het Internationaal Strafhof

In Den Haag in Nederland heeft het Internationaal Strafhof een eerste zitting gehouden in verband met de gewezen president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo. Die wordt verdacht van misdaden tegen de mensheid in de nasleep van de verkiezingen van 2010.
Enkele honderden aanhangers van Gbagbo eisten in Den Haag zijn vrijlating.

De 67-jarige Gbagbo is het eerste vroegere staatshoofd dat aan het Strafhof is uitgeleverd. Hij wordt ervan verdacht "onrechtstreeks mededader" te zijn van vier misdaden tegen de mensheid, waaronder moord, verkrachting en vervolging.

Na de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 28 november 2010 weigerde hij de overwinning van zijn rivaal Alassane Ouattara te erkennen. Dit bracht een spiraal van geweld op gang, die op vier maanden tijd aan bijna drieduizend mensen het leven heeft gekost.

De huidige zitting is nog niet de start van het proces. Het gaat om een hoorzitting waarop de aanklagers hun bewijzen naar voren brengen. Het hof moet dan beslissen of er genoeg bewijs is voor een proces. 

Aanhangers betogen

In Den Haag hebben vanmorgen enkele honderden mensen betoogd naar aanleiding van de start  van de hoorzittingen. Het ging om aanhangers van Gbagbo die hem nog steeds als de rechtmatige president beschouwen en beweren dat hij onschuldig is.

Overigens heeft Ivoorkust slechts enkele dagen geleden het Verdrag van Rome geratificeerd dat het Internationaal Strafhof in het leven heeft geroepen. De verdediging van Gbagbo had de bevoegdheid van het hof betwist, maar de rechters hadden eerder al beslist dat ze wel bevoegd waren. Ze baseerden zich daarvoor op een getekende verklaring van de minister van Buitenlandse Zaken van Gbagbo uit 2003, waarin hij de bevoegdheid van het hof erkent.