55 procent Italianen bracht al een stem uit

In Italië zijn de stembureaus open gegaan voor de tweede verkiezingsdag. Gisteren bracht 55 procent van de stemgerechtigde Italianen al een stem uit, dat is zo'n 7 procent minder dan in 2008. De Italianen hebben nog tot 15 uur deze namiddag tijd om een stem uit te brengen. Daarna is het nog enkele uren nagelbijten vooraleer de eerste resultaten zullen binnenkomen.
AP2013

Een lage opkomst speelt meestal in het nadeel van de gematigde partijen. Maar deze keer lijken vooral de kiezers in het zuiden, traditioneel Berlusconi-gebied, het te laten afweten.

Het kan dus nog alle kanten uit in de nek-aan-nekrace tussen oud-premier Silvio Berlusconi enerzijds en de centrumlinkse alliantie van Pier Luigi Bersani anderzijds. Bersani is een voormalig communist die bij vorige centrum-linkse verkiezingen meeschreef aan de liberaliseringsplannen. Hij staat ook achter de besparingsplannen van aftredend premier Mario Monti.

Door de ingewikkelde Italiaanse kieswet krijgt de stembusslag in de Senaat nog een extra dimensie. In de Kamer krijgt de winnende alliantie sowieso 55 procent van de zetels. Maar in de Senaat ligt dat anders, vertelt VRT-journaliste Mieke Stryncxk vanuit Rome.

"In de Senaat krijgt de winnende partij de bonus per regio waardoor belangrijke regio's dus automatisch de doorslag geven. In het geval van de regio Lombardije, waar Berlusconi en Bersani verwikkeld zijn in een nek-aan-nekrace, zijn 49 zetels te verdelen. 27 voor de winnende alliantie en slechts 14 voor de tweede alliantie", vertelt Strynckx.

Uitkijken naar coalitie

De verwachting is nu dat Bersani de overwinning binnenhaalt en een coalitie zal aangaan met Mario Monti. Dat moet omdat Bersani wel een meerderheid heeft in de Kamer maar niet in de Senaat. Anderzijds deed Monti het de laatste weken minder goed en lijkt vooral de anti-establishmentpartij van komiek Beppe Grillo bezig aan een steile opmars.

Om het helemaal ingewikkeld te maken, gelden in Kamer en Senaat ook andere kiesdrempels en verschilt de kiesdrempel ook naargelang de partij zelfstandig of in een alliantie opkomt. Ook dat laatste zou Monti parten kunnen spelen.

Het resultaat zou een coalitie van Bersani met Berlusconi en Grillo kunnen zijn. Met een dergelijke coalitie is Italië in feite onbestuurbaar en gaat het bijna automatisch richting nieuwe verkiezingen.