"Bersani leidt in Kamer, Berlusconi in de Senaat"

Volgens de eerste uitslagen stevent het centrumlinkse blok rond Pier Luigi Bersani af op een verkiezingsoverwinning in Italië, althans in de Kamer. In de Senaat heeft links ook een voorsprong maar daar zou Berlusconi meer zetels halen. Aftredend premier Mario Monti wordt door de kiezers afgestraft.

Met zo'n driekwart van de stemmen geteld, ligt  Bersani voor de Kamer voor op Berlusconi. Links zou 30 procent halen tegen 28,5 voor de beweging van Berlusconi.

Opvallend is dat de komiek Beppe Grillo met zijn Vijfsterrenbeweging tot 20 procent van de stemmen binnenhaalt en zo het dubbele haalt van aftredend premier Mario Monti. Dat zou een blamage zijn voor de premier, die binnen de Europese Unie veel aanzien geniet, maar niet populair is bij de Italiaanse bevolking.

In de Kamer krijgt de winnende alliantie hoe dan ook 55 procent van de zetels. Maar in de Senaat ligt dat anders. Daar krijgt de winnende partij de bonus per regio. Belangrijke regio's geven zo de doorslag. Volgens simulaties van twee grote kranten zou Berlusconi in de Senaat 113 tot 123 zetels halen op de 315 die de Senaat telt. Het linkse blok zou 104 of 105 zetels halen en zelfs in een coalitie met de partij van Mario Monti, die 17 tot 20 zetels zou halen, is een meerderheid buiten bereik. 

Coalitie vormen wordt moeilijk

Bersani is een voormalig communist die bij vorige centrumlinkse regeringen meeschreef aan liberaliseringsplannen. Hij staat ook achter de besparingsplannen van aftredend premier Mario Monti.

Voor de verkiezingen was het de verwachting dat Bersani een coalitie zou proberen te sluiten met Monti. Maar het is maar de vraag of dat met deze verkiezingsuitslag zou lukken.

Een andere optie is een coalitie tussen Bersani en Berlusconi en/of Grillo. Maar dat lijkt helemaal geen werkbare coalitie, waardoor Italië mogelijk opnieuw in de tang van de speculanten kan terechtkomen.

Beurzen veren op, maar schrikken van Berlusconi

Bij de eerste exitpolls, die Bersani een flinke voorsprong gaven, veerden de Europese beurzen op. Maar toen wat later het er even naar uitzag dat Berlusconi op kop lag voor de Senaat en dat het in elk geval een erg moeilijke formatie wordt, was de euforie alweer voorbij.

De beurs van New York sloot met het grootste verlies van 2013 af. Beleggers reageerden geschrokken op de uitslag van de Italiaanse verkiezingen. Er wordt gevreesd voor een impasse.