"Ik had graag gewonnen, maar ben toch heel trots"

Tom Van Avermaet heeft er bijzonder drukke dagen opzitten in Hollywood. De jonge Belgische cineast maakte kans op de Oscar voor beste kortfilm, maar kon zijn nominatie niet verzilveren. "We gaan er niet flauw over doen. Ik had graag gewonnen, maar het is sowieso een bekroning om genomineerd te worden voor deze prijs", klinkt het na afloop van het 85e Oscargala.

Tom Van Avermaet vertoefde de voorbije week in Los Angeles om zijn film "Dood van een schaduw" te promoten in de aanloop naar de uitreiking van de Oscars. "Ik had graag gewonnen, maar de nominatie is sowieso een bekroning. De uitdaging is nu om het met een volgende film beter te doen", relativeert de cineast.

"De avond zelf was bijzonder spannend. Ik was best trots om als kleine garnaal tussen al die bekende mensen te zitten. Het doet wat als je categorie aangekondigd wordt en een stukje van je film voor een miljoenenpubliek wordt getoond", aldus Van Avermaet.

Tom Van Avermaet had geen overwinningsspeech voorbereid. "Dat was maar best, want veel kon ik niet gezegd hebben. De antwoordtijd voor de laureaten was bijzonder kort. Het zal voor de volgende keer zijn."

De regisseur kijkt er naar uit om zich opnieuw met creatieve zaken bezig te houden. "Deze nominatie heeft veel opgeleverd. Ik heb hier contacten gelegd en heb ook een contract getekend met het Creative Artists Agency." Creative Artists Agency (CAA) is een van de meest vooraanstaande agencies in Hollywood.

Voor de toekomst sluit Van Avermaet niets uit. "We gaan nu zien wat mogelijk is voor mijn eerste langspeelfilm. Misschien draai ik hem hier in Amerika, maar het kan ook zijn dat ik in België of Europa een film zal draaien. Dat moet binnen afzienbare tijd duidelijk worden", besluit Van Avermaet.