"Ouders De Gelder mogen niet aanwezig zijn tot getuigenis"

Tot ze moeten komen getuigen, mogen de ouders van Kim De Gelder niet meer aanwezig zijn in de assisenzaal. Dat heeft de voorzitter van het hof van assisen beslist na de commotie van de voorbije dagen, en het geldt voor alle getuigen die voor het proces opgeroepen zijn.

Na het tumult van vorige vrijdag toen, één van de nabestaanden in de rechtszaal riep dat hij het een schande vindt dat de ouders van Kim De Gelder ook in de assisenzaal zitten, en de berichten erover in de media dit weekend, vraagt de voorzitter van het hof van assisen Koen Defoort nog eens of er niemand bezwaar heeft bij hun aanwezigheid.

Technisch gezien mogen getuigen normaal niet in de zittingszaal aanwezig zijn voor ze zelf zijn verhoord. Maar in dit proces is al twee keer eerder de vraag gesteld en bepaald dat de ouders aanwezig mochten zijn.

Advocaat Jef Vermassen (foto) verduidelijkt waarom er eerder geen bezwaar was. "De partijen hebben dat toegestaan toen ze de ouders nog niet gezien hadden. Maar nu hebben verschillende mensen gemeld dat de vader hier in de zittingszaal zit te lachen."

Meester Jaak Haentjens zegt alle begrip te hebben voor de gevoelens van de slachtoffers, maar benadrukt dat de ouders van Kim De Gelder alles hebben geprobeerd om hem van zijn problemen af te helpen en dat ze ook al hun medewerking hebben verleend aan het onderzoek. "Vader De Gelder is zelfs bij het eerste verhoor dat vastzat naar zijn zoon gegaan om op hem in te praten en hem te doen meewerken."

Voorzitter Defoort besluit de discussie door voor iedereen dezelfde lijn te trekken. "Alle personen die op de lijst van de getuigen staan, mogen niet in de zaal aanwezig zijn tot ze zelf hun getuigenis hebben afgelegd, dat geldt dan niet alleen voor de ouders."