"Probleem van geloofwaardigheid"

De plannen van het ACW om de notionele interestaftrek toe te passen stuiten nu ook op protest uit eigen rangen. Volgens Ferre Wijckmans, secretaris-generaal van de christelijke bediendenvakbond LBC, creëert dat een probleem van geloofwaardigheid. Ook de KWB heeft bezwaren.

Wijckmans deed zijn uitspraken in "Terzake". De secretaris-generaal van de LBC vindt dat het ACW geen gebruik zou mogen maken van de notionele interestaftrek, dat is een - legale - techniek om minder belastingen te betalen door het eigen vermogen te herinvesteren.

Volgens Wijckmans krijgt hij dat niet verkocht aan zijn achterban. "Ik wil, als we onze actie rond rechtvaardige fiscaliteit ontwikkelen, onze leden recht in de ogen kunnen kijken", klinkt het. "Moest het ACW de notionele interestaftrek toepassen, wordt dat een moeilijke klus."

De notionele interestaftrek is legaal, maar dat is volgens de LBC niet voldoende. "Als maatschappelijke beweging moet je meer op tafel kunnen leggen dan een wettelijk argument. Men moet een visie in daden omzetten. Dit geeft een probleem van geloofwaardigheid."

"Afschaffen"

Ook de sociaal-culturele organisatie KWB verzet zich tegen het gebruik van de notionele interestaftrek door het ACW. Voorzitter Koenraad Coppens zegt dat de KWB het systeem op zich afkeurt. 

"We denken dat de notionele interestaftrek de belastingbetaler al zeer veel geld heeft gekost en wij vragen daarom al lang de afschaffing ervan", zegt Coppens. "We vinden niet alleen dat het ACW het systeem niet kan toepassen, maar voor ons moet de overheid een verbeterde wet maken, zodat niemand er nog misbruik van kan maken".