"Stop, YouTube, verpleegsters zijn geen seksspeeltjes"

Het is een thema dat maar al te graag uitgespeeld wordt in erotische films: de sexy, rondborstige verpleegster die zonder tegenpruttelen alle zorgen van de patiënt op zich neemt. Maar het is natuurlijk geen realiteit, en daarom is een ziekenhuisbezoek vaak een afknapper voor menig mannelijk individu. De Britse onderzoekster en docente Jacinta Kelly, die de beeldvorming van verpleegsters op YouTube onderzocht, vindt dat die beeldvorming nu lang genoeg geduurd heeft en maant échte verpleegsters aan het heft in eigen handen te nemen.

Kelly, docente aan de Anglia Ruskin University, onderzocht in juli 2010 de meest bekeken video’s op YouTube, na een selectie gemaakt te hebben op basis van de termen "nurse" en "nursing". De resultaten werden midden vorig jaar gepubliceerd en dat leidde toen al tot de nodige media-aandacht. Maar daadwerkelijke actie is nodig en daarom bindt ze nu, met onder meer lezingen, opnieuw de kat de bel aan.

De belangrijkste conclusie van Kelly was dat "verpleegsters vooral als seksspeeltjes of domme wichten geportretteerd worden": "Ook al wordt YouTube beschouwd als een medium voor het gewone volk en dus voor iedereen toegankelijk en bruikbaar, toch blijkt het de seksistische, negatieve en vernederende stereotypen te propageren."

"De populariteit van die filmpjes heeft tot gevolg dat dergelijke verpleegsters een vaste waarde op YouTube -een wereld gedomineerd door hoofdzakelijk mannen- geworden zijn. Niet alleen zien patiënten verpleegsters daardoor op een foutieve manier, verpleegsters zelf denken ook dat ze zo best zouden zijn."

En dus deze oproep: "Meer verpleegsters, die toch ook op YouTube actief zijn, moeten filmpjes met een correcte weergave van hun beroep publiceren. Om zo aan het jonge mannelijke publiek de moeilijkheidsgraad van het gediplomeerde verplegen duidelijk te maken, alsook de centrale rol die ze spelen in het gezondheidssysteem."

AP2012

lees ook