"Vampieren" betrapt terwijl ze zich aan pinguïns laven

Documentairemakers van de Britse zender BBC hebben vampiervleermuizen gefilmd die zich laven aan het bloed van Humboldt-pinguïns. Het is de eerste keer dat hiervan bewijzen opduiken.
Rechtsboven op de foto tast een vampiervleermuis een potentieel slachtoffer af.

Vampiervleermuizen komen in Latijns-Amerika voor en ze worden zo genoemd omdat ze leven van bloed. Meestal geven ze een rund of een schaap een knauw en laven ze zich aan het bloed.

Dat de vampieren, zoals ze ook genoemd worden, zich niet beperkten tot bloed van vee, daar waren al langer aanwijzingen voor. Nu is het ook officieel geregistreerd.

Voor een BBC-documentaire over pinguïns waren Britse documentairemakers in de Atacama-woestijn in Peru. Daar leven de Humboldt-pinguïns, genoemd naar een Duitse ontdekkingsreiziger, en hun jongen leven in donkere grotten. "Hoewel er al sporen van beten waren gezien op de voeten van pinguïns, hadden we toch onze twijfels", vertelt Matthew Gordon, de producer van de documentaire.

Maar op de beelden is duidelijk te zien dat de vampier de pinguïns besluipt en hen probeert te bijten. "Al moeten ze wel geduldig zijn, vaak worden ze betrapt voor het lukt en dan jaagt de pinguïn hen weg." Af en toe lukt het toch om bloed te drinken voor de pinguïn het in het snotje krijgt. "Het lukt pas als het in de grot volledig donker is en er geen maanlicht meer binnenvalt."

In het midden van de foto hieronder ziet u een vampiervleermuis terwijl die een knauw geeft in de enkel van een nietsvermoedende Humboldt-pinguïn.