Belgische helikopters dichter bij het front in Mali

De twee Agusta-helikopters die België ter beschikking heeft gesteld van de Franse strijdkrachten in Mali zijn sinds vrijdag gestationeerd in Gao. Dat is vernomen in militaire kringen. Deze stad in het oosten van het Noord-Afrikaanse land ligt dichter bij de zone waar de Franse en Malinese strijdkrachten vechten tegen islamistische groepen.
AP2013

De Belgische helikopters zijn sinds eind januari in Mali en dienen vooral om medische evacuaties uit te voeren. De toestellen stonden op de luchthaven van Sévaré, bij de stad Mopti, op zo'n 600 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Bamako.

Sinds afgelopen vrijdag zijn de twee Agusta-helikopters verhuisd naar Gao, nog eens 500 kilometer verder naar het noordoosten. Ook de ongeveer 30 militairen die ze bedienen, verhuisden mee.

Gao is de stad die het dichtst bij de gevechtszone ligt. Zaterdag werd er in de omgeving nog hevig strijd geleverd. Vorige week slaagden rebellen erin het stadhuis en justitiepaleis van Gao te infiltreren.

De Belgische helikopters blijven in Mali, binnenkort niet langer ten dienste van de Fransen, maar van de Europese missie in het land, zo werd afgelopen week door de kern beslist.