Dochter oud-dictator is nieuwe president Zuid-Korea

In Zuid-Korea heeft Park Geun-hye de eed afgelegd als nieuwe president. De 61-jarige Park is de dochter van de voormalige militaire dictator Park Chung-hee en keert nu als president terug naar het paleis waar ze opgroeide. De uitdagingen voor de eerste vrouwelijke president van het land zijn enorm: ze moet het hoofd zien te bieden aan de economische crisis en de nucleaire dreiging van buurland en aartsvijand Noord-Korea.

In haar inauguratiespeech riep Park buurland Noord-Korea op om zijn nucleaire ambities op te bergen en zijn schaarse middelen niet langer aan wapens te verspillen. In ruil beloofde ze het verarmde en geïsoleerde buurland hulp en handelsrelaties. Noord-Korea voerde onlangs een derde nucleaire test uit, hetgeen zwaar internationaal protest uitlokte.

De doorgaans strenge en gesloten Park Chung-hee maakte een vrolijke indruk terwijl ze de ruim 70.000 toeschouwers op het plein voor het parlement toewuifde. De inauguratie werd onder meer opgeluisterd door rapsensatie Psy, die een gekuiste versie van zijn wereldhit "Gangnam style" bracht.

Maar Park zal het niet gemakkelijk hebben. Ze zal zeker vragen krijgen van slachtoffers van haar vaders schrikbewind dat 18 jaar duurde. En daarnaast is er de crisis. Zuid-Korea kampt met een slabakkende economie, hetgeen zich vertaalt in een groeiende werkloosheid en een steeds groter wordende kloof tussen arm en rijk.

"Meer werk en welvaart"

Tijdens het bewind van haar vader groeide Zuid-Korea van een straatarm en door oorlog verscheurd land uit tot een van de rijkste landen ter wereld. Park spoorde haar landgenoten aan om met hetzelfde vuur aan de toekomst te werken. Ze beloofde nieuwe jobs en meer welvaart maar weidde voor de rest niet uit over hoe ze dat wil bereiken.