Ikea stopt met verkoop van balletjes in België

Ikea België stopt voorlopig met de verkoop van de populaire gehaktballetjes, de zogenoemde kötbullar. Die maatregel komt er na melding door Tsjechische autoriteiten dat er paardenvlees in de balletjes ontdekt is.

Het gaat om diepgevroren balletjes die in Zweden geproduceerd werden en in de Tsjechische filialen van Ikea verkocht zouden worden. In Tsjechië zijn de balletjes uit de rekken gehaald. De Tsjechische autoriteiten hebben ook de Europese instanties op de hoogte gebracht.

De Belgische Ikea-afdeling laat weten dat het de zaak onderzoekt. In afwachting worden de balletjes niet meer verkocht. Ook in 14 andere Europese landen lagen de balletjes van een Zweedse producent van diepvriesmaaltijden in de rekken in Ikea, onder meer in Portugal, Nederland en Groot-Brittannië.

Voor alle duidelijkheid: dat er paardenvlees in de balletjes zit, is op zich niet schadelijk voor de gezondheid. Wel heerst er onder meer in Groot-Brittannië een taboe op het eten van paardenvlees. In verschillende landen is paardenvlees terechtgekomen in vlees dat als runds- of varkensvlees verkocht wordt. De Europese ministers van Landbouw vergaderden vandaag in Brussel over het paardenvleesschandaal.