John Kerry reikt Syrische oppositie de hand

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry dringt er op aan dat de Syrische oppositie met hem rond de tafel gaat zitten in Rome later deze week. De Syrische oppositie liet zaterdag weten niet aanwezig te zullen zijn bij de gesprekken.

John Kerry is voor het eerst op rondreis in Europa voor diplomatieke gesprekken. Tijdens een persconferentie in Londen zei Kerry dat het belangrijk is dat de Syrische oppositie donderdag met hem rond de tafel te gaat zitten om te praten over de Syrische kwestie.

De Syrische oppositie had afgelopen zaterdag laten weten niet aanwezig te zullen zijn, om zo de "internationale stilte" aan te klagen. Maar Kerry deed in Londen een warme oproep. "Het is voor ons een goed moment om na te denken over wat we meer kunnen doen voor Syrië", zei Kerry.

"Ik wil dat de Syrische oppositie weet dat we niet alleen samenkomen om alleen maar te praten", ging Kerry voort. "Ik wil samen kijken wat de volgende stappen kunnen zijn." Kerry voegde er wel aan toe dat de VS nog altijd een diplomatieke oplossing wil.

Over het gebruik van raketten tegen de bevolking van Aleppo door Assad, zei Kerry dat dat het zoveelste bewijs was dat president Assad moet vertrekken. "Het Syrische volk verdient beter dan dit gruwelijke geweld", besloot Kerry.