John Kerry trapt Europese toer af in Londen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is in Londen begonnen aan het eerste luik van zijn allereerste buitenlandse reis. Kerry had er een ontmoeting met de Britse premier Cameron en zijn ambtsgenoot William Hague. Onderwerp van gesprek was de toestand in Syrië en Iran. Tijdens zijn eerste buitenlandse reis zal Kerry negen landen in Europa en het Midden-Oosten aandoen. Ons land staat niet op het programma.
AP2013

Kerry had in Downing Street 10 een ontmoeting met de Britse premier David Cameron en de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague. Algemeen wordt aangenomen dat de toestand in Syrië en de ontwikkeling van het Iraanse atoomprogramma hoog op de agenda stonden. Maar volgens de BBC zouden Cameron en Hague hem ook gepolst hebben naar het Amerikaanse standpunt in het Brits-Argentijnse conflict over de Falklandeilanden.

Kerry vliegt straks meteen door naar Berlijn waar hij onder meer een ontmoeting zal hebben met enkele leden van de Syrische oppositie. Het Europese luik van zijn reis brengt hem ook nog naar Parijs en later deze week gaat hij ook nog naar Rome waar op dat moment een conferentie van de Syrische oppositie plaatsvindt.

Als die tegen dan nog doorgaat, tenminste. Want dat was op het moment dat Kerry in Washington vertrok nog niet zeker. De Verenigde Syrische Oppositie is sterk verdeeld en sommige leden dreigen het overleg op te blazen. Ook Turkije, Egypte en Saoudi-Arabië staan op het programma.

John Kerry was jarenlang senator voor de staat Massachussetts. In 2004 was hij kandidaat-presidentskandidaat voor de Democraten. Hij volgt nu Hillary Clinton op, de meest reislustige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken ooit.

AP2013