Leider van Schotse katholieke kerk neemt ontslag

De katholieke kardinaal Keith O'Brien neemt ontslag als leider van de Schotse katholieke kerk. Het ontslag komt er na beschuldigingen van "ongepast gedrag ten aanzien van priesters" in de jaren 80. Hij was de enige Britse geestelijke die mee mocht stemmen over de nieuwe paus. Het Vaticaan heeft het ontslag aanvaard.
The Associated Press2013

O'Brien was van plan om binnenkort met pensioen te gaan en had daarom al zijn ontslagbrief opgestuurd. Maar de paus heeft het nu, vroeger dan bedoeld, aanvaard. Nochtans vertelde O'Brien vrijdag nog aan de Britse zender BBC dat hij ernaar uitkeek om mee te stemmen over een nieuwe paus, maar dat hij dat vooruitzicht ook "beklemmend" vond.

In de Britse pers doken onlangs verhalen op dat drie huidige priesters en een voormalige priester bij de pauselijke vertegenwoordiger in Londen hadden geklaagd over oneerbare voorstellen die O'Brien hen in de jaren 80 gedaan had. Die klacht zou overgemaakt zijn in de week voor paus Benedictus XVI zijn aftreden bekendmaakte.

O'B'rien had de beschuldigingen ontkend. Maar nu komt zijn ontslag toch vroeger dan bedoeld, nog voor het conclaaf dus. Het Vaticaan heeft het ontslag aanvaard.

Het ontslag van de enige Britse vertegenwoordiger op het conclaaf is een schandaal voor de Schotse katholieke kerk, dat allicht ook een smet zal werpen op het conclaaf. Zeker aangezien kardinalen uit verschillende landen opgeroepen worden om niet aan het conclaaf deel te nemen omdat ze zelf in opspraak zijn gekomen.

"Aandacht moet naar conclaaf gaan"

O'Brien heeft ook een mededeling rondgestuurd naar aanleiding van zijn ontslag. "Voor het goede dat ik heb kunnen doen, bedank ik God. Voor mijn falen verontschuldig ik mij bij wie ik beledigd heb."

"Ik wil niet dat de media-aandacht in Rome naar mij gaat, maar naar paus Benedictus XVI en zijn opvolger. Maar ik zal voor hen bidden."